Snel even bijbenen met wat privacynieuws

Snel even bijbenen met wat recent privacynieuws. Het meest opvallende (maar niet echt verrassende) nieuws was uiteraard dat Amazon haar medewerkers laat meeluisteren naar opgenomen commando’s van gebruikers van virtuele assistent Alexa. De werknemers transcriberen deze audiofragmenten en noteren een selectie van die spraakopnames “om de klantervaring te verbeteren”. Daarbij pikken de werknemers ook af en toe dingen op die de gebruikers wellicht liever privé wilden houden.

Symantec testte de websites van meer dan 1500 hotels in 54 landen. Bij 67 procent daarvan vond de securityfirma fouten in de websites waardoor (bvb via de reservatiebevestiging) data zoals namen telefoonnummers, paspoortnummers, adressen en in sommige gevallen ook kredietkaartgegevens gelekt kunnen worden. De gegevens kunnen dan terecht komen bij onder meer adverteerders en analysefirma’s, maar even goed bij hackers. Die zouden dan makkelijk op de hotelreservering kunnen inloggen, persoonlijke gegevens van klanten bekijken of de reservering zelfs annuleren.

Kaspersky Lab ontdekte een nieuw cyberspionageplatform dat overheden en politieke groeperingen in Azië en het Midden-Oosten aanvalt. Het platform kreeg de naam TajMahal mee, en het bestaat uit zo’n 80 modules met geavanceerde mogelijkheden. De spyware is zeer complex, draait stilletjes in de achtergrond en is wellicht al actief sinds 2013 of 2014.

En dan is er natuurlijk nog privacyramp Facebook. Wat de laatste tijd boven water kwam? Dat Facebook de internetactiviteiten van zijn gebruikers in de gaten blijft houden, ook wanneer zij hun account hebben gedeactiveerd. Dat Facebook van een onbekend aantal nieuwe gebruikers het e-mailwachtwoord heeft gevraagd, een maatregel die niets met beveiliging te maken had, wel met het uitlezen van de contacten van de e-mailgebruiker. Dat de wachtwoorden van tussen de 200 en 600 miljoen Facebookgebruikers jarenlang als platte tekst en dus onversleuteld zijn opgeslagen op de Facebook-servers, waardoor meer dan twintigduizend werknemers toegang hadden tot deze wachtwoorden. Dat Facebook in zijn gebruiksvoorwaarden gaat uiteenzetten welke gegevens door de dienst worden gebruikt om gericht te adverteren en dat daarom de dienst gratis is. Lees: dat het dus zal vertellen wat iedereen al lang weet, maar niet van plan is iets te veranderen. En een leuke vergelijking in de comments op Tweakers: “Het is een beetje als drugsbaronnen die publiekelijk uitleggen dat hun geld wordt besteed aan corruptie, bendeoorlogen en afpersing.”

Afsluiten doen we met het goeie nieuws dat het Internet Archive 490.000 verloren mp3’s heeft geüpload. Die werden zo’n tien jaar geleden op MySpace gezet, maar die raakte (officieel bij een servermigratie) alle nummers die tussen 2003 en 2015 werden geüpload kwijt. Volgens schattingen zou het om 53 miljoen verloren nummers gaan, waarvan nu dus een klein deeltje weer toegankelijk is.