Kortrijk wil gerichter camerabeelden doorzoeken

Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD) kondigt bij de VRT aan dat Kortrijk haar 170 bewakingscamera’s zal uitrusten met extra software om de beelden gerichter te kunnen doorzoeken naar onder meer “bepaalde mensen”. Het ontlokte Matthias Dobbelaere-Welvaert op twitter alvast de reactie dat Kortrijk op die manier stiekem gezichtsherkenningstechnologie de stad wil binnensmokkelen. Dat is inderdaad een primeur, maar dan eentje van het trieste soort.

Het bericht op VRTNieuws.

Vlaamse politieprimeur in Kortrijk: gerichter camerabeelden doorzoeken

Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen waar 170 openbare bewakingscamera’s uitgerust worden met extra software. Dankzij die software kunnen agenten camerabeelden gerichter doorzoeken naar bepaalde mensen, voertuigen en zelfs dieren. Zo hoeven ze niet langer ellenlange uren beeldmateriaal te bekijken.

Kortrijk investeert 100.000 euro in de nieuwe software die toelaat om camerabeelden in detail te gaan filteren op bepaalde details. Zo wordt het mogelijk om te zoeken naar bepaalde mensen, voertuigen en zelfs dieren, zoals een hond of een kat. De toepassing laat zelfs toe om bijvoorbeeld alle personen met een blauwe trui, gele schoenen en een rugzak in beeld te brengen die op een bepaald moment op een bepaalde plek waren. De beelden worden samengevat zodat speurders in enkele minuten tijd een overzicht krijgen van alle bewegingen in een dag.

Tegen de zomer moet het politiepersoneel opgeleid zijn om met het systeem te kunnen werken. Als er op termijn ook in Kuurne en Lendelede veiligheidscamera’s komen, zullen ook die uitgerust worden met de extra software.