Kortrijkse politie is één stap verwijderd van gezichtsherkenning

De Standaard gaat verder in op het nieuws dat de politie in Kortrijk herkenningssoftware wil loslaten op camerabeelden. Door de aankoop van een softwarepakket maakt de politie van Kortrijk zijn 170 camera’s zogezegd ‘slim’. Het voorbeeld is dat van een jongeman met een rode capuchon die wegvlucht uit een apotheek, waarna de software aan de hand van camerabeelden zelf op zoek gaat naar jonge mannen met rode truien – in real time of in het archief dat tot dertig dagen teruggaat.

Kortrijk sluit zich zo aan in een rijtje met Boston, Buenos Aires, Beverly Hills en … Brussel. Ook zij maken gebruik van de Video ­Synopsis-technologie van het Israëlisch beveiligingsbedrijf BriefCam. Alle objecten die in beeld van de camera’s komen, worden opgeslagen. Daarna filtert de software personen op basis van karakteristieken zoals man/vrouw, korte/lange mouwen, enzovoort. In Kortrijk brengt de software volgens de politie vooral tijdwinst. In principe doet het systeem in enkele minuten waar politiemensen enkele uren over doen: in de massa aan camerabeelden op zoek gaan naar een gauwdief, gevluchte auto of verloren gelopen kind. De politiezones Brussel-West (rond Molenbeek) en die van Moeskroen werken er al langer mee, maar daar gebeurt de analyse niet in real time. De politie en de stad Kortrijk delen de kosten, die voorlopig op ongeveer 95.000 euro liggen.

Privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert uitte op Twitter forse kritiek op het systeem. ‘Heel veel dure woorden om te zeggen: we gaan gezichtsherkenningstechnologie aankopen, ook al mag dat nog niet’, schreef hij in een tweet gericht aan Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Een logische kritiek want op zijn website windt BriefCam er geen doekjes om dat hun technologie gezichtsherkenning omvat. Kortrijks korpschef Devriendt ontkent echter dat ook Kortrijk daar gebruik van maakt. “De wet laat het niet toe en daar houden we ons aan. Als de regels ooit zouden veranderen, dan kan deze software dat inderdaad aan.” Wat dus niet echt een geruststellende reactie is, zeker als je weet hoe politiediensten gretig lobbyen om gezichtsherkenning te kunnen gebruiken en daarvoor gehoor vinden bij verschillende politici. Het is dus meer dan opletten geblazen voor dit soort ontwikkelingen. Function creep lijkt hier wel bij voorbaat ingebakken.