Klacht tegen advertentiesysteem Google in negen Europese landen

Veertien burgerrechtenorganisaties hebben in negen verschillende EU-landen, waaronder ook België, bij de lokale privacyautoriteiten een reeks klachten ingediend over Googles advertentiebeleid. De organisaties, gecoördineerd door de ngo Liberties, willen dat er wordt gekeken naar het biedingsproces waarmee Google zijn advertenties verkoopt. Dat systeem verbindt via software automatisch aangeboden advertentieruimte met adverteerders die op dat moment op zoek zijn naar ruimte.

De burgerrechtenorganisaties wijzen erop dat “Realtime Bidding en het Authorized Buyers advertentiesysteem van Google de persoonlijke gegevens van gebruikers kunnen doorgeven aan honderden, zo niet duizenden bedrijven. Dit gebeurt zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn, zonder dat ze instemmen of hier bezwaar tegen kunnen hebben en zonder dat ze hier iets aan kunnen doen.” Een praktijk die volgens de Ligue des Droits Humains en de dertien andere ngo’s duidelijk illegaal is onder de GDPR.

Dien mee klacht in

De klachten in de negen Europese landen maken deel uit van de campagne #StopSpyingOnUs. Wie de burgerrechtenorganisaties wil steunen, kan dat op een eenvoudige manier. Voor Nederland werd de klacht ingediend door Bits of Freedom. Alle uitleg in het Nederlands en de mogelijkheid om zelf een klacht in te dienen vind je op deze pagina. Voor België werd de klacht ingediend door de Ligue des Droits Humains. Dat betekent dat je de klacht in het Frans opstuurt, maar laat dat geen belemmering zijn. De uitleg kan je via de link hierboven in het Nederlands lezen en om de klacht in te dienen ga je gewoon naar deze pagina en vul je je gegevens in. Simple comme bonjour.