Buurtbewoners opgelucht nadat bewakingscamera’s weggehaald worden

Er bestaat dan toch nog zoiets als gezond verstand.

In februari ontploften twee handgranaten in de achtertuinen van een rustige buurt in het Nederlandse Zwolle. Tijdens het grootschalige politie-onderzoek dat daarop volgde, werden ook drie bewakingscamera’s opgehangen. Die filmden een groot deel van de omliggende buurt. Nu het onderzoek naar de granaataanslagen wordt stopgezet, worden de camera’s meteen ook weggehaald. De buurt haalt opgelucht adem. Een paar reacties in regiokrant De Stentor spreken voor zich.

“Ik ben blij dat ze weg zijn”, zegt de achterbuurvrouw. “Eentje stond zo opgesteld dat die recht mijn tuin inkeek. Ik voelde me heel erg bespied.” Dat die camera’s er mede voor haar veiligheid zouden zijn gekomen, wuift ze weg. “Hoe vaak zie je niet in Opsporing Verzocht van die gasten met bivakmutsen en shawls voor de mond onherkenbaar op camerabeelden? Die vinden ze ook nooit.”
Een andere omwonende zegt dat hij nooit heil heeft gezien in de camera‘s. “In het begin waren ze misschien wel even nuttig, maar later gaf het alleen maar het gevoel dat er op je gelet werd. Bovendien: degenen die dit gedaan hebben zijn heus wel zo slim om niet nog een keer te komen als er camera’s hangen.” (bron: De Stentor)