ACLU maakt zich zorgen over ‘robotsurveillance’

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU maakt zich grote zorgen over de opkomst van “robotsurveillance”, waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om mensen overal en continu te monitoren. Surveillancecamera’s worden niet alleen steeds goedkoper en kleiner, ze zijn door analysesoftware vaker in staat om te begrijpen wat de beelden inhouden.

De burgerrechtenbeweging is bang dat het dagelijks leven van mensen straks door “AI-bewakers” in de gaten wordt gehouden. Als er nu geen stappen worden genomen zullen deze bewakers overal verschijnen en een verlengstuk van zakelijke en bureaucratische macht in ons leven worden, zo vreest de ACLU. De organisatie roept beleidsmakers op om in actie te komen en massasurveillance door de overheid te verbieden.