Geef Amazon al je data en krijg 10 dollar

Amerikanen die hun volledige surfgedrag laten traceren door Amazon, krijgen van de internetgigant 10 dollar korting. Áls ze er 50 dollar uitgeven. “In de VS zijn er eigenlijk geen beperkingen op wat je met die data mag doen.”

Maandag startte internetgigant Amazon met ‘Prime Day’, een koopjesfestival van 48 uur met kortingen op tal van producten. Voor Amerikaanse shoppers had het bedrijf nog een extraatje in petto: 10 dollar korting bij aankopen vanaf 50 dollar. Maar er zat een addertje onder het gras: je moet Amazon toegang geven tot je surfgedrag om die korting te krijgen. Klanten moeten er namelijk Amazon Assistant voor installeren, een plugin voor webbrowsers. Bezoekt de gebruiker websites van winkelketens als Walmart.com of Target.com, dan laat Amazon Assistant zien wat het product dat hij of zij op die websites bekijkt, intussen kost op Amazon.

Om te functioneren, heeft die plug-in toegang nodig tot de surfactiviteit van de gebruikers, inclusief de links en de pagina-inhoud die ze bekijken. In de kleine lettertjes staat dat Amazon die data kan gebruiken om zijn marketing, producten en diensten die niets met de Assistant te maken hebben, mee te verbeteren.

De voorwaarden maken duidelijk hoeveel macht consumenten herhaaldelijk geven aan Amazon en andere grote technologiebedrijven, als ze hun gratis diensten gebruiken. In dit geval kan Amazon leren hoe het zijn marketing moet aanpakken, en hoe het concurrentie kan bekampen. ‘Dit soort data wordt gebruikt om machine learning-modellen te trainen en advertentie-targeting te verbeteren’, aldus Bennett Cyphers, van de ngo Electronic Frontier Foundation. ‘Maar in de VS zijn er eigenlijk geen beperkingen op wat je met die data mag doen.’

Meer dan 7 miljoen Amazon-klanten gebruiken de Assistant. Dat is klein bier vergeleken met Google, dat surfgedrag kan volgen via tracking pixels op tal van websites. Amazon reageert dat het de privacy van zijn gebruikers ‘heel serieus neemt’, en stelt dat de datavergaring alleen gebeurt op websites ‘waar wij relevante producten of diensten zouden kunnen aanbieden.’ Vorig jaar deed Amazon op Prime Day overigens hetzelfde, maar toen ging het over 5 dollar korting bij een aankoop vanaf 25 dollar.

 — Bron: Reuters / De Standaard