Serviërs maken zich zorgen over Chinese camera’s met gezichtsherkenning

Als het aan de regering in Servië ligt, wordt binnenkort iedere burger realtime in de gaten gehouden door slimme surveillancecamera’s met gezichtsherkenning. Begin dit jaar kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het de komende twee jaar 1000 camera’s op 800 locaties in de hoofdstad Belgrado wil plaatsen. De camera’s hebben de mogelijkheid gezichten en nummerplaten te herkennen. De regering is voor dit project – onder de naam Saf City Solutions – in zee gegaan met het Chinese bedrijf Huawei. Weinig Serviërs weten echter dat Safe City Solutions eigenlijk al eerder van start is gegaan. Op de website van Huawei stond tot voor kort te lezen dat de eerste honderd camera’s, op zestig locaties in Belgrado, een jaar geleden al geplaatst werden.

Privacy-experts waarschuwen ondertussen voor de risico’s van gezichtsherkenning en vragen de Servische overheid om opheldering, tot nu toe zonder succes. De Share Foundation, de belangrijkste waakhond voor databescherming in Servië, drukte als eerste haar bezorgdheid uit. “Hoe meer data iemand van je heeft, hoe meer macht diegene over je heeft. Zulke camera’s en software kunnen ieder individu in de gaten houden, volgen, en zelfs toekomstig gedrag voorspellen. Dat maakt inbreuk op je privacy en kan zeer gevaarlijk zijn als de data in de verkeerde handen terechtkomen.” De Share Foundation wijst er ook op de risico’s in landen met autoritaire regimes, zoals Servië, nog groter zijn. “Autoriteiten krijgen dan nog meer grip op de burgers, die machteloos zijn en er niks tegen kunnen doen.”

Ook Radomir Lazovic van de protestbeweging Ne Davimo Beograd (Laat Belgrado Niet Verdrinken) vreest dat zo’n camerasysteem tegen politieke tegenstanders zal worden ingezet. “Wij worden nu al gevolgd, onze telefoons worden afgeluisterd, we worden in pro-regeringsmedia neergezet als vijanden van de staat. Mensen zullen zich niet meer vrij voelen om de straat op te gaan om ergens tegen te demonstreren, als ze weten dat ze worden gefilmd.”

— bron: NOS (met video)