Smart-tv’s lekken data naar Facebook en Netflix

Smart-televisies lekken persoonlijke data naar Facebook, Google en Netflix. Dat blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek. Op die manier weten de Amerikaanse techreuzen wanneer u thuis bent en naar welke programma’s u kijkt.

Onderzoekers namen 81 verschillende toestellen onder de loep, in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de televisies van onder meer Samsung en LG gegevens doorsturen naar onder meer Amazon, Google, Akamai en Microsoft, leveranciers van de cloud- en netwerkdiensten waarop de smart-tv’s draaien. Het gaat om welk toestel wordt gebruikt, de locatie en mogelijk ook wanneer er interactie is. De persoonlijke data komen ook terecht bij de streamingleider Netflix en de advertentiereuzen Facebook en Google. Dat gebeurt ook als de televisie niet actief is en de kijker geen Netflix-abonnee is. Een ander onderzoek van de Amerikaanse Princeton University komt tot dezelfde conclusie. Apps van de streamingplatformen Roku en Amazon FireTV sturen ongevraagd data door naar bedrijven als Google. — lees verder bij De Tijd

De onderzoeken: