Politie moet stoppen met gezichtsherkenning op Zaventem

De federale politie is gestopt met een experiment rond automatische gezichtsherkenning op de luchthaven van Zaventem. Het project was in strijd met de wet, schrijft De Standaard op basis van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC). De politie had vorig jaar in juli aangekondigd dat ze camera’s zou plaatsen voor gezichtsherkenning op Zaventem. Volgens commissaris-generaal Marc De Mesmaeker hoefde de wet daarvoor niet aangepast te worden. Destijds sprak De Mesmaeker over een camerasysteem dat “mensen met een ‘verleden'” herkent. “Dan hoef je daar bij wijze van spreken niet met honderd agenten te staan om willekeurig mensen uit een rij te halen en te onderzoeken.” Maar het COC startte een onderzoek en heeft inmiddels vastgesteld dat het project “juridisch niet kan”. Het project is in strijd met de wet op het politieambt en de gegevensbeschermingswet. Cameratoezicht mag wel, maar gezichtsherkenning niet, zegt het COC. Volgens het controleorgaan moet de politie ook eerst nog een Data Protection Impact Assessment (DPIA) laten uitvoeren, waarin wordt bekeken of er aan de privacywet wordt voldaan.

 — Lees verder bij De Standaard