Minister De Crem volhardt in veiligheidswaanzin: vingerafdrukken op eID komen er toch

“Onnodig en gevaarlijk”. Dat was de conclusie waarmee onderzoekers van de KU Leuven een paar maanden geleden brandhout maakten van de beslissing van de regering-Michel om digitale vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart (eID). Het wetsvoorstel van toenmalig minister Jambon kreeg een negatief advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit, lokte een storm van protest uit – niet alleen bij technische en privacy experts maar ook bij heel wat bezorgde burgers – en werd zelfs aanhangig gemaakt bij het Grondwettelijk Hof, daarin gesteund door de campagne “Stop de vingerafdruk” die in no time voldoende geld ophaalde via een crowdfunding.

Alles samen meer dan reden genoeg om het wetsvoorstel op zijn minst voorlopig on hold te zetten. Dat zouden u, ik en elke verantwoordelijke burger toch doen. Maar huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil liever volharden in de boosheid. Hij sleurt er meteen ook nog wat drogredenen bij. “Deze vernieuwing betekent een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen. Bovendien werden alle nodige maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden omtrent privacy van de burger.” Niet dus.

Matthias Dobbelaere-Welvaert legt het in een opiniebijdrage voor de VRT-nieuws website nog eens haarfijn uit wat er zo gevaarlijk is aan dit wetsvoorstel.

Met enige regelmaat horen we lekken opduiken van biometrische data. Het meest recente lek dateert van amper een maand geleden, toen zowat een miljoen vingerafdrukken (en andere biometrische data) onversleuteld en dus onbeschermd op het web terug te vinden waren. Onder andere de Belgische tak van uitzendbureau Adecco werkte met deze databank, waardoor 2.000 sets van vingerafdrukken van Belgische uitzendkrachten of werknemers in de handen van Israëlische hackers vielen. Pittig detail: ook de Britse politie gebruikte deze databank, naast 5.700 andere organisaties, overheden en banken in 83 landen.

De Crem verklaarde vrijdagavond in “VTM Nieuws” dat het “systeem waterdicht is”. Dat is een grove leugen, en onwaardig voor een minister. Geen enkel IT-systeem zal ooit waterdicht zijn. Menselijke en/of technische fouten komen in élk systeem voor, hoe duur het ook mag zijn. Men mag zich ondertussen afvragen of De Crem met deze uitspraak de manifeste onwil toont om zich in te lezen in de materie, of dat er absolute naïviteit in het spel is. Ik kan me immers absoluut niet voorstellen dat een minister opzettelijk de bevolking zou voorliegen. Stel u voor.

Zijn conclusie:

De politici die deze maatregel creëerden en uitwerkten, maar even goed élke politicus die in november 2018 voor deze maatregel stemde, zijn een gevaar voor onze maatschappij. Dat klinkt sterk, maar het lijkt alsof er binnen onze politieke kaste geen mens aan de knoppen zit met enig respect voor onze privacy, en onze vrijheden en rechten.

Jambon zei ooit op Kanaal-Z dat de belangrijkste taak van de overheid het “garanderen van onze veiligheid” is. Dat klopt niet. De belangrijkste taak van eender welke overheid is het respecteren van rechten en vrijheden van al haar burgers en te zoeken naar een evenwicht waarop men een relatief grote mate van veiligheid kan bekomen, met een minimale inbreuk op de vrijheden van de burger.

Ik kan u vandaag met een grote mate van zekerheid vertellen dat als u straks, als onschuldige burger, uw vingerafdrukken afgeeft aan deze overheid met een wankele reputatie, geen crimineel gestopt zal worden. Het zal hem hoogstens een beetje hinderen, een ongemakje zeg maar, op zijn pad naar misdaad. En voor dat ongemakje hebt u zonet twee vingerafdrukken gedoneerd.

Waarom uw vingerafdruk op uw identiteitskaart gevaarlijk is (en geen enkele crimineel zal stoppen)

De invoering start met een pilootfase vanaf eind dit jaar. De pilootgemeenten zijn Lokeren, Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel. Inwoners van die gemeenten kunnen best snel nog even een nieuwe identiteitskaart. Kwestie van geen proefkonijn te worden voor deze onnodige én gevaarlijke maatregel.