Californië verbiedt gebruik gezichtsherkenning voor bodycams

Californië heeft een wet goedgekeurd die de politie een verbod oplegt om gezichtsherkenning te gebruiken op basis van de videobeelden van bodycams. De wet gaat in op 1 januari 2010 en geldt voor een periode van drie jaar. De Amerikaanse staat volgt daarmee in de voetsporen van steden als San Francisco, Oakland, Somerville en recent nog Berkeley. Die steden gaan wel nog een stapje verder; ze hebben het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de overheid tout court verboden. Ook presidentskandidaat Bernie Sanders heeft zich uitgesproken voor een compleet, landelijk verbod op het gebruik van biometrische herkenning door overheidsinstanties. Hij noemde de technologie een bron van misbruik.

In de woorden van de Electronic Frontier Foundation:

“using face recognition technology in connection with police body cameras would force Californians to decide between actively avoiding interaction and cooperation with law enforcement, or having their images collected, analyzed, and stored as perpetual candidates for suspicion.”

EFF: Victory! California Governor Signs A.B. 1215

Update 17/10/2019: Berkeley toegevoegd aan het lijstje Amerikaanse steden.