Videotheek /// Hansjürgen Schmölzer – Aufstand in der Matrix (2019)

Voor “Aufstand in der Matrix” dook Hansjürgen Schmölzer maandenlang in de wereld van privacyactivisten en van hun ongelijke strijd tegen mondiale internetbedrijven en tegen de controlemaatschappij.

“Aufstand in der Matrix” dompelt zich onder in de wereld van de gegevensbeschermingsactivisten en hun strijd voor bescherming van de privacy, de vrijheid van meningsuiting en de democratie zelf. Schmölzer schetst een uitgebreid beeld van de wereld van activisten die met slimheid, humor en vooral veel koppigheid ingaan tegen mondiale internetbedrijven en de controlemaatschappij.

Schmölzer sprak onder meer met Max Schrems, die als jonge rechtenstudent met zijn rechtszaak tegen Facebook de “Safe Harbour Agreement” ten val bracht en daarmee een einde maakte aan de ongecontroleerde overdracht van gegevens tussen Europa en de VS. Schrems heeft met zijn ngo NOYB ondertussen een andere rechtszaak lopen. Katharina Nocun ging in de aanval tegen Amazon om de multinational te laten inzien dat het recht op data-informatie in Europa uitgebreider is dan Amazon zou willen. Ze slaagde erin om alle gegevens te verkrijgen die het bedrijf over haar bijhield – het werd een print van meer dan 20.000 pagina’s groot. Nocun maakte daarmee zichtbaar hoe uitgebreid de monitoring van dit bedrijf van één persoon is. Thomas Lohninger zet met Epicenter Works gegevensbescherming dan weer op de agenda van het Europees Parlement, de Oostenrijkse regering of van aandeelhoudersvergaderingen van telecombedrijven. Markus Sabadello ontwikkelt samen met andere programmeurs apps die gebruikers de controle over hun persoonlijke gegevens moeten teruggeven.

Het zijn maar een paar voorbeelden van de privacyactivisten die Hansjürgen Schmölzer in “Aufstand in der Matrix” aan het woord laat. En laat ons vooral hun gemeenschappelijke motto niet vergeten: ook al lijkt het een ongelijke en bij voorbaat verloren strijd, koppigheid kan wel degelijk winnen van de big brothers van deze wereld. Gelukkig maar, want – zoals al gezegd – gaat het om bescherming van de privacy, de vrijheid van meningsuiting en de democratie zelf.

AUFSTAND IN DER MATRIX
Regie: Hansjürgen Schmölzer
Oostenrijk, 2019, 71 min.