“Ik krijg een ongemakkelijk gevoel als ik camera’s zie hangen”

“In mijn achterhoofd is de Stasi soms nog aanwezig. Ik krijg een ongemakkelijk gevoel als ik camera’s zie hangen aan gebouwen en woningen. Hier in Purmerend is een project begonnen dat ‘Ogen en Oren’ heet. Horch und guck, zo heette de Stasi in de volksmond. Deze ontwikkeling geeft mij totaal geen veilig gevoel, eerder een gevoel van gecontroleerd te worden. Ik heb geen mobiele telefoon. Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn en ik wil ook niet gevolgd kunnen worden. En ik betaal liever contant dan met een pasje. Dat zijn wel dingen die ik uit de DDR heb meegenomen, denk ik.”

Dertig jaar na de val van de Berlijnse muur sprak Het Parool met drie Amsterdammers die opgroeiden in de DDR. Eén van hen legt de link met ontwikkelingen die we ook hier en nu kunnen zien.
Drie Amsterdammers uit de DDR over opgroeien aan de oostkant