PrivacyTools.io verwijdert Startpage van lijst met aanbevolen zoekmachines

De website PrivacyTools.io heeft Startpage verwijderd van de lijst met aanbevolen zoekmachines. Vorige maand bleek dat het bedrijf een investering had gekregen van de Privacy One Group, dat onderdeel is van het grote advertentiebedrijf System1. Hoewel de twee divisies in theorie gescheiden zouden moeten werken vinden veel critici de aard van System1 conflicteren met de visie van Startpage. Daar komt ook bij dat Startpage niet wil zeggen hoeveel aandelen de Privacy One Group nu in het bedrijf heeft. Ook tegen Tweakers wilde het bedrijf niet zeggen of dat meer of minder dan 51 procent was. Vermoedelijk gaat het om een meerderheidsparticipatie. Voor PrivacyTools is die onduidelijkheid reden genoeg de zoekmachine te weren uit de aanbevelingen. Ze voegen er wel aan toe dat de verwijdering niet betekent dat Startpage zijn eigen privacybeleid overtreedt of iets fout doet.

Zoekmachines

Startpage is een oorspronkelijk Nederlandse zoekmachine die vooral bedoeld is om anoniem te kunnen zoeken op internet. Hoewel de zoekmachine gebruik maakt van Google worden de zoekopdrachten niet gekoppeld aan unieke sessies of gebruikersprofielen. Daarnaast introduceerde Startpage verschillende functies die zoekopdrachten nog anoniemer moesten maken, zoals een proxydienst. Wat van Startpage een aanrader maakte voor wie een privacyvriendelijker alternatief zocht voor Google search.

Nu blijft vooral DuckDuckGo over als privacyvriendelijke zoekmachine