Helft Limburgse studentenkoten heeft camerabewaking

Steeds meer studentenkoten zijn uitgerust met bewakingscamera’s. Volgens Bart Reekmans, manager van het cameranetwerk voor de politiezone LRH, gaat het vandaag bijvoorbeeld in Limburg over bijna de helft van de Limburgse koten waar één of meerdere camera’s hangen. De meest populaire plaatsen voor camera’s zijn aan de fietsenstalling of aan de ingang van het kot. Een aantal kotbazen kiest er ook voor om camera’s in hun studentenhuizen te plaatsen. Camera’s die in de directe omgeving van studentenhuizen worden gehangen, kunnen ook door de politie worden gebruikt. — lees meer bij De Standaard

In een lezing voor kotbazen legt Bart Reekmans van politiezone LRH er wel de nadrukkelijk op dat kotbazen de camera’s alleen mogen gebruiken om de bewoners en hun eigendom te beschermen, dat er een reeks duidelijke richtlijnen is waaraan ze zich moeten houden en dat er zware straffen en geldboetes staan op misbruik van de camerabeelden. Maar dan nog blijft de vraag, zoals steeds in dit soort situaties, hoe en door wie dit ooit gecontroleerd zal worden. Als kotbewoner of bezoeker moet je er maar blind op vertrouwen dat alles volgens de regels verloopt.