Kan je binnenkort bij Carrefour betalen met je vingerafdruk?

Zo’n 800 klanten van een Carrefour Express-winkel in de Europese wijk van Brussel namen eerder dit jaar deel aan de voorbereidende fase van een project dat MyFinger heet. De klanten koppelden hun vingerafdruk aan hun getrouwheidskaart, via enkele clicks op een speciale tablet in de winkel. De klanten hoefden aan de kassa die kaart niet meer boven te halen. Een scanner ‘las’ hun vinger.

Nu wil de supermarktketen nog een stap verder gaan: de vingerafdruk wordt gekoppeld aan een bankkaart of rekening. De klant zal daardoor aan de kassa gewoon met zijn vinger kunnen afrekenen. De test zal begin volgend jaar plaatsvinden in een nog te bepalen winkel in het centrum van Brussel. De technische details over de betaalfunctie blijven vooralsnog geheim.

Gegevensbeschermingsautoriteit maakt zich zorgen

De winkelketen zegt dat alles binnen het kader van de Europese privacywetgeving zal verlopen. Maar om klanten ook te laten betalen met dit systeem, moet Carrefour natuurlijk wel een vingerafdruk opslaan en die linken aan de gegevens van iemands bankkaart. De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft daarom laten weten dat ze contact gaat opnemen met de supermarktketen.

Aurelie Waeterinckx van de GBA: “Biometrische gegevens opslaan en verwerken kan enkel als dat absoluut noodzakelijk is. Bovendien moet het proportioneel zijn. Is iemands vinger scannen wel het minst ingrijpende betalingssysteem?” Daarnaast benadrukt de GBA dat die gegevens voldoende beveiligd moeten kunnen worden.

Het lijkt ons allemaal meer dan genoeg reden om Carrefour niet alleen een paar vragen te stellen, maar om de supermarktketen een stevige tik op de vingers te geven en van dit soort “experimenten” een no go te maken.