Bibliotheek /// Huib Modderkolk – Het is oorlog maar niemand die het ziet (2019)

Huib ModderkolkTechnologie is vandaag alomtegenwoordig, ons dagelijks leven wordt steeds digitaler. Maar weten we wel wat er allemaal achter de schermen gebeurt? In zijn boek “Het is oorlog maar niemand die het ziet” toont journalist Huib Modderkolk de schaduwkanten van het internet.

“Het gaat niet langer alleen om verbinden, netwerken en communicatie. Hoe meer het internet het leven van mensen binnendringt via smart-tv, smartphone, slimme energiemeters en digid, des te meer gaat het over veiligheid.”

De verhalen die Modderkolk schrijft zouden een perfecte inspiratiebron voor een reeks thrillers zijn. Alleen zijn ze allemaal waar gebeurde verhalen van “digitale ontwrichting”. Van de Rotterdamse haven die platgelegd wordt via Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou tot artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen. Met en passant de vaststelling dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden kan beluisteren.

Het zijn een paar voorbeelden van hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek. Modderkolk vertelt het allemaal met een vlotte pen die in se ingewikkelde onderwerpen voor iedereen toegankelijk maakt. Wat voor sommigen eerst als een ver-van-je-bed-show zal klinken, wordt op die manier een dicht-bij-huis-verhaal. Boeiend maar beangstigend.

Huib Modderkolk: Het is oorlog maar niemand die het ziet – uitgeverij Podium, 256 p., isbn 978 90 5759 980 4