China verplicht gezichtsscan voor mobiel abonnement

Via VRTNieuws:

In China moet je vanaf vandaag een gezichtsscan laten nemen als je een mobiel abonnement wil kopen. De overheid zegt dat het zo burgers bijvoorbeeld wil beschermen tegen televerkopers of oplichters aan de telefoon. In China wordt er steeds meer met gezichtsherkenningstechnologie gewerkt. Dat leidt ook tot kritiek, omdat de overheid zo steeds meer informatie kan verzamelen over burgers.

Eefje Rammeloo, correspondent voor VRT NWS in China, in “De Ochtend” op Radio 1.

“Er wordt al heel veel gebruik gemaakt van gezichtsherkenningstechnologie, China is er een wereldleider in. Zo zijn er bijvoorbeeld camera’s in liften die je op basis van een gezichtsscan meteen naar de juiste verdieping brengen, en is er een dierentuin waar een scanner de houders van een jaarabonnement identificeert.”

“De overheid verzamelt enorm veel data over haar burgers, maar wat gebeurt daar allemaal mee?” Experts in China willen dat er degelijke wetgeving komt, die data beschermt, zodat die niet kan doorverkocht worden aan andere bedrijven.”

“De overheid houdt je natuurlijk ook in de gaten. In China hangen ook gewoon op straat honderden miljoenen camera’s, die burgers in de gaten houden. De overheid zou zo met behulp van gezichtsherkenningstechnologie een database willen maken van alle burgers, en ook een ranking, op basis van fiscale informatie en overheidsdata.”

Lees (en luister) verder bij VRTNieuws

Opvallend is ook de analogie tussen de argumentatie van de Chinese overheid en de argumenten die ook hier worden gebruikt om steeds meer surveillancetechnologie in te zetten en de privacy steeds verder af te bouwen. Lees bijvoorbeeld een zin als “De Chinese overheid maakt zich sterk dat het met gezichtsherkenningstechnologie misdadigers kan opsporen, en ook verdwaalde mensen kan terugvinden” en er gaan meteen een heleboel belletjes rinkelen over hier verteld wordt over ANPR, vingerafdrukken, dataretentie en co.