Politie legt privacyregels bij gebruik van dashcams nog eens uit

De Federale politie zet nog eens op een rijtje wat de wetgeving voor dashcams in auto’s precies inhoudt. Ze vallen in sommige gevallen onder de privacywet en dat betekent dat gebruikers aan verschillende voorwaarden moeten voldoen voor ze de camera’s mogen inzetten.

Voor particulieren die de beelden van een dashcam enkel en alleen gebruiken voor ‘persoonlijke of huishoudelijke doeleinden’ (bv. het herbekijken van de beelden thuis of in familieverband), is de Privacywet niet van toepassing. Zodra ze de beelden echter publiek maken (bv. op internet of deelt met een groot aantal mensen, zoals bv. tijdens een infoavond), zullen de regels inzake bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het portretrecht wel degelijk van toepassing zijn. Hij of zij moet ook aangifte doen van de camera.

Meestal koopt iemand echter een dashcam om de beelden te gebruiken als bewijsmateriaal bij ongevallen. In dat geval is het gebruik van de camera ook toegelaten, maar alleen om eigen geschillen te beheren. Uiteraard is ook hier een aangifte verplicht. De eigenaar moet de beelden ’s avonds wissen als er overdag niets problematisch gebeurd is. Bij een ongeval moet hij de tegenpartij meteen melden dat hij over beelden beschikt.

Bron: Federale Politie
Voor meer informatie over dashcams klik hier.