Militarisering van de Antwerpse straten gaat verder

Cowboystijl. Militarisering van de politie én van de straat. Amerikaanse toestanden. Marketingmachine. Duur speelgoed. Weggesmeten geld. Je reinste waanzin. Etcetera. Het zijn allemaal correcte omschrijvingen voor het nieuwe paradepaardje van de Antwerpse politie, het Emergency Respons Team. Dat bestaat uit twee zwaarbewapende agenten op een BMW-motor die voor dringende interventies door menigtes zouden moeten kunnen laveren. Denk aan koopjesdagen op de Meir of het eindejaarsvuurwerk en probeer je dan voor te stellen dat daartussen een zware motor rijdt met achterop een bijrijder met een B&T.300 machinegeweer. Zoiets.

Burgemeester De Wever pakte er groot mee uit, maar iedereen met een beetje gezond verstand weet dat de combinatie menigte en machinegeweer levensgevaarlijk is. En ongewenst. Er is niet alleen veel twijfel over de zinvolheid en de inzetbaarheid van dit soort politie-eenheden. Er is bovendien de vaststelling dat dit soort militarisering van de politie neerkomt op een wapenwedloop waarbij ook criminelen zich steeds zwaarder bewapenen. Lode Vanoost noemde dit in De Wereld Morgen “een onheilspellende evolutie”. Hij schreef dat een paar jaar geleden, toen het Antwerps gemeentebestuur onder meer de aankoop goedkeurde van militaire wapens met .300 kaliber kogels voor het politiekorps. Het is er sedertdien niet beter op geworden, met als nieuw dieptepunt nu dus het inzetten van gemotoriseerde politie met machinegeweren. Een verdere stap in de militarisering van het politiekorps, waarbij nog maar eens een grens wordt overschreden.

Met machinegeweer op de motor: politie Antwerpen stelt nieuw, zwaarbewapend interventieteam voor