Smartphone verraadt locatie van 12 miljoen Amerikanen, waaronder president Trump

Onder de titel “One Nation Tracked” illustreert de New York Times nog eens uitgebreid waarom uw smartphone niet voor niets “de spion in uw broekzak” wordt genoemd. De krant publiceerde een indrukwekkende reeks artikels over de manier waarop burgers in de Verenigde Staten via hun smartphone getracked worden. Aan de hand van een gelekt bestand met vijftig miljard locatiepings van de telefoons van meer dan twaalf miljoen Amerikanen laten ze glashelder zien hoe makkelijk je te identificeren bent op basis van je locatiegedrag en hoeveel je locatiegedrag over je zegt. Bovendien wordt nog maar eens getoond hoe anoniem (niet echt dus) zogenaamd geanonimiseerde data zijn.

Watching dots move across a map sometimes revealed hints of faltering marriages, evidence of drug addiction, records of visits to psychological facilities. Connecting a sanitized ping to an actual human in time and place could feel like reading someone else’s diary.

Via een klokkenluider kreeg de New York Times een geanonimiseerde dataset met 50 miljoen locaties van smartphones van 12 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten in handen. De locaties zijn vastgelegd in 2016 en 2017. De klokkenluider zegt naar verluidt bezorgd te zijn over het ontbreken van regelgeving over het volgen van smartphones. De krant combineerde deze data met publiek beschikbare informatie, zoals de woonadressen van individuen. Dit stelde de journalisten in staat personen te identificeren en hen vervolgens te volgen. Het ging daarbij ook om mensen die werkzaam zijn in het Witte Huis, Capitol Hill, het Amerikaanse Hooggerechtshof, het Pentagon, militaire basissen en FBI-hoofdkantoren.

Op die manier wist de krant ook de smartphone van één van de Secret Service agenten van Donald Trump te identificeren. Via deze agent wisten zij ook de locatie van de Amerikaanse president te achterhalen. Via de data kon de New York Times president Trump volgen van zijn Mar-a-Lago resort in Florida naar twee andere golfclubs. Hier speelde hij een potje golf met de Japanse minister-president Shinzo Abe. Vervolgens ging het gezelschap terug naar Mar-a-Lago. In een ander geval wist de krant te achterhalen dat een persoon die regelmatig het Pentagon bezoekt, ook een geestelijke gezondheidszorginstelling en een afkickkliniek bezocht. Ook over het bedrijfsleven is op deze wijze informatie te achterhalen. Zo wisten journalisten een Microsoft medewerker te volgen die een bezoek bracht aan Microsoft concurrent Amazon. Een maand later startte hij in zijn nieuwe functie als manager bij Amazon.

De krant wijst erop dat de data die hiervoor wordt gebruikt op legale wijze is verkregen en over het algemeen wordt gebruikt voor advertentiedoeleinden. Deze informatie kan dus ook voor andere doeleinden worden gebruikt. De gegevens worden verzameld via third-party smartphone apps die SDK’s van locatiebedrijven bevatten. Het gaat hierbij onder meer om partijen als Gimbal, NinthDecimal, Reveal Mobile, Skyhook en PlaceIQ, die bij het grote publiek niet bekend zijn. Hoewel de data in dit geval uit 2016 en 2017 afkomstig is, benadrukt de krant dat de data door het ontbreken van regelgeving in real-time wordt uitgewisseld en verhandeld.

New York Times: One nation, tracked. An investigation into the smartphone tracking industry. Vergeet niet door te klikken naar de andere artikelen in de serie, waaronder How to Track President Trump).