Steeds meer bewakingscamera’s ingezet tegen sluikstorten

In de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten vragen almaar meer ge­meen­ten subsidies aan voor peukenbakjes, vuilnisbakken en bewakingscamera’s.

Vijftien gemeenten en intercommunales hebben van de Vlaamse overheid subsidies gekregen om camera’s te kopen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. De mogelijkheid bestaat sinds 2017. In de twee jaar dat subsidies bestaan, is het aantal aanvragen van drie naar vijftien gegaan. In 2018 spande het duo van de intercommunales Interza-Incovo uit de streek van Vilvoorde en Zaventem de kroon. Het kreeg 20.000 euro voor negen camera’s. Volgens Interza-Incovo zijn de camera’s goed om de 10 procent hardleerse sluikstorters aan te pakken. Vervuilers riskeren een GAS-boete. Camera’s blijven duur: zowat 12.000 euro. De subsidies dekken de helft van de prijs.

 — meer lezen bij De Standaard