Nieuwe elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken voorgesteld

In Lokeren is de nieuwe elektronische identiteitskaart voorgesteld. Lokeren is één van de steden waar de kaarten het eerst uitgereikt zullen worden. De grootste (en terecht ook de meest gecontesteerde) nieuwigheid is dat je vingerafdruk op de chip van de kaart zal staan. Wat de regering “een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen identiteitsfraude” noemt, is voor vele anderen onnodig en zelfs gevaarlijk.

Burgemeester gooit persoonlijke gegevens zelf te grabbel

De uitreiking zelfde zorgde meteen ook al voor een pijnlijk moment, toen de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) zich trots liet fotograferen met zijn eigen exemplaar. Met als gevolg dat een close-up van voor- en achterkant van de kaart urenlang online te zien was. Inclusief duidelijk leesbare persoonlijke gegevens van de burgemeester, zoals rijksregisternummer, kaartnummer, handtekening en vervaldatum van de kaart. Wat dan weer een kleine storm van kritiek (afgewisseld met hilariteit) uitlokte op onder meer Twitter over de manier waarop Antheunis zijn gegevens voor iedereen te grabbel had  gegooid.

DOSSIER VINGERAFDRUKKEN