Fiasco van 2,4 miljoen euro: e-gates op Brussels Airport verdwijnen

De omstreden e-gates op Brussels Airport verdwijnen. De 24 dubbele poortjes, die het gezicht van de passagier scannen en vergelijken met de foto op het paspoort en die pas opengaan bij een match, werkten vaker niet dan wel. De e-gates waren amper vijf jaar in gebruik en kostten 2,4 miljoen euro. Ze waren een paradepaardje van toenmalig ­minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en moesten het sluitstuk vormen in de beveiliging van de luchthaven tegen aanslagen (hoewel ze er staan sinds 2015 en de aanslagen van 22 maart 2016 alvast niet konden voorkomen …).

“Een compleet fiasco” en “verspilling van belastinggeld”, klinkt het bij de ­politievakbonden. Volgens politiemensen op het terrein waren de dingen meer defect dan wat anders. “Er was beloofd dat ze mankracht zouden uitsparen, die dan elders ingezet kon worden. Maar door al die defecten vergden de poortjes net meer werkvolk. Agenten moesten van het ene naar het andere poortje hollen na een zoveelste foutmelding.” En er liep nogal wat fout. “Mensen met een paspoort dat perfect in orde was, mochten vaak toch niet door het poortje. Terwijl een vrouw met het paspoort van haar besnorde man wél door de e-gate raakte. Het werkte van geen kanten. Ze hebben ook eens twee maanden stil gelegen.”

De federale politie wil de e-gates vervangen door een “performanter systeem”. Wanneer dat er komt en hoeveel het gaat kosten, is nog niet duidelijk.

— bron: Belga / Het Nieuwsblad