Tool nodig om te videobellen? Probeer Jitsi

[ Original @ Bits of Freedom ]
[ English version ]

Je leven staat op z’n kop. Iedereen maakt zich nieuwe gewoontes én nieuw gereedschap eigen. De afgelopen week hebben we veel vragen gekregen over diensten waarmee je kunt videobellen. We doen momenteel uitgebreid onderzoek naar een aantal populaire opties. Daarmee willen we mensen helpen een geïnformeerde beslissing te maken over welke dienst het best bij hun past. Tot die tijd hebben we alvast één tip: Jitsi.

Wat is Jitsi Meet?

Jitsi Meet is een dienst waarmee je kunt videobellen. De technologie kan door iedereen gebruikt worden. Het lijkt wat dat betreft een beetje op WordPress: je kunt een WordPress-blog opzetten die beheerd wordt door WordPress (katten.wordpress.com), maar je kunt WordPress ook op je eigen domeinnaam installeren en het zelf beheren (zoals we op deze site doen). Hetzelfde geldt voor Jitsi Meet. De website VC4ALL heeft een aantal Nederlandse organisaties op een rijtje gezet die Jitsi Meet aanbieden. De makers van Jitsi Meet hebben zelf natuurlijk ook een installatie. Die vind je op meet.jit.si.

Je kunt Jitsi Meet gebruiken via je browser en via een app op je mobiel. Je hoeft dus niets te downloaden en hebt zelfs geen account nodig. Jitsi Meet heeft veel videoconferencing functionaliteit zoals groepschat en privé chat, de mogelijkheid om je scherm te delen, je achtergrond te blurren of een YouTube-filmpje te delen. Je kunt de beeldkwaliteit aanpassen om rekening te houden met een tragere/snellere internetverbinding, en je kunt natuurlijk ook inbellen met alleen maar audio.

Bekijk hier de volledige lijst.van VC4ALL
Maak je eigen videochatkanaal met Jitsi Meet.
Framasoft heeft de meest uitgebreide lijst Jitsi-hosters

Hoe zit het met de veiligheid en privacy?

Veilige en vertrouwelijke communicatiemiddelen voldoen aan een aantal voorwaarden: ze zijn gebruiksvriendelijk, open source, gaan goed om met je privacy en versleutelen je verkeer. Jitsi Meet scoort hierop best goed.

De gebruiksvriendelijkheid: wanneer je Jitsi Meet gebruikt in de browser kun je je eigen url creëeren en andere mensen kunnen jouw “kanaal” bezoeken zonder een account aan te hoeven maken. Easy!

Open source: dit betekent dat de code van de dienst openbaar is. Dat betekent dat in theorie iedereen achter de schermen kan kijken en kan controleren of de app echt doet wat ‘ie zegt. Ook kan het helpen bij het vroegtijdig opsporen van kwetsbaarheden in de code.

Versleuteling: end-to-end versleuteling is wat je wilt van een communicatiedienst. Dit betekent dat je berichtje, terwijl het onderweg is van jou naar een ander, niet door derden kan worden gelezen. Jitsi Meet is niet end-to-end versleuteld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Signal en WhatsApp). De organisatie die Jitsi Meet beheert kan je verkeer inzien. Je communicatie is wel versleuteld onderweg van jou naar deze organisatie, en ook weer onderweg van de organisatie naar de mensen met wie je belt.

Privacy: op meet.jit.si treffen we bizar genoeg (nog!) geen privacyverklaring aan. (De meeste Nederlandse organisaties die Jitsi Meet hosten hebben er ook geen.) Gister hebben we Jitsi daarom een aantal vragen voorgelegd. Zij geven aan dat ze het beeld, geluid en de chats van jouw videobel-sessie alleen verwerken voor zover dat nodig is om de verbinding tot stand te brengen tussen jou en andere mensen.

Conclusie

Normaal gesproken zouden we terughoudend zijn met het aanraden van een dienst zonder privacyverklaring. Maar! Op dit moment zien we ook dat er gebrek is aan een veilige en vertrouwelijke dienst waarmee je met meer dan twee mensen kunt videobellen. Hoewel we binnenkort met een uitgebreider onderzoek zullen komen, is op dit moment Jitsi Meet het beste advies dat we voor je hebben.

Omdat degene die de jitsi-installatie beheert, mee kan kijken met je verkeer, is het belangrijk dat je een partij uitzoekt die je vertrouwt. Misschien zijn dat de makers van de originele Jitsi Meet, en misschien is dat iemand anders. Ons advies? Als het kan, kies dan een organisatie die wél een privacyverklaring heeft.

What’s next?

Jitsi heeft beloofd snel met een privacyverklaring te komen voor meet.jit.si. Die belofte verliezen we niet uit het oog. Ook verschillende Nederlandse aanbieders hebben aangegeven te werken aan een privacyverklaring. We houden jullie op de hoogte! In de tussentijd: dankzij de AVG heb jij het recht om inzage te vragen in welke informatie organisaties van jou hebben. Dat recht heb je ook ten opzichte van videobeldiensten.

[ Original @ Bits of Freedom ]