EFF bezorgd over privacygevolgen van overname Fitbit door Google

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maakt zich ernstig zorgen over de geplande overname van Fitbit door Google en de gevolgen die dit voor de privacy en concurrentie zal hebben. In februari stelde het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) al dat de overname van de fitnesstrackerfabrikant door Google een groot risico voor de privacy en databescherming van Europeanen vormt.

Google maakte afgelopen november bekend dat het Fitbit voor 2,1 miljard dollar wil overnemen. Volgens de EFF vormt dit een “uitzonderlijke dreiging” voor de concurrentie op de fitnesstrackermarkt en de privacy van gebruikers. Door de overname krijgt Google toegang tot de biometrische en gezondheidsdata van Fitbit. “Het verkrijgen van die data helpt Google om zowel de eigen advertentiebusiness te verbeteren en het eigen datakeizerrijk uit te breiden”, zegt Andrés Arrieta van de EFF. Hij merkt op dat de gegevens die fitnesstrackers verzamelen zeer waardevol zijn voor adverteerders en andere bedrijven, omdat ze het dagelijkse gedrag van gebruikers, hun bewegingen, medische toestand en metgezellen tonen.

— lees verder bij security.nl
EFF: Google-Fitbit Merger Would Cement Google’s Data Empire