Beeld van de week /// Kunstenaar Dan Perjovschi over de Coronacrisis

De Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi heeft zijn inspiratie altijd al uit de actualiteit gehaald. Het hoeft dus niet te verwonderen dat zijn meest recente reeks tekeningen gaat over het leven te midden van de Covid-19 pandemie en de bijhorende lockdown. Perjovschi maakt dankbaar gebruik van zowel de officiële als de meest extreme en bizarre reacties op de uitbraak, van het hamstergedrag tot het uitroepen van de noodtoestand. De winkelstraten, de lege winkelrekken en de paniek roepen bij veel Roemenen herinneringen op aan het leven onder het communisme. “Als de grenzen dichtgaan, lijkt het op het communisme. En de angst, vooral de angst”, zegt een van Perjovschi’s geschetste personages die naar de lege winkelrekken kijkt. Voor de cartoon hierboven hekelt hij de (tijdelijk) werkloze en machteloze bewakingscamera’s. Of, dat denken wij dan, hoe ieder nadeel ook zijn voordeel heeft.