Leuven krijgt cameraschild met 50-tal locaties in en rond de stad

Leuven staat al bekend als de camerastad en binnenkort is dat zeker geen overdrijving meer. Er komt in de toekomst een cameraschild in en rond de stad met slimme camera’s op een vijftigtal locaties. Nochtans blijkt uit de jaarlijkse criminaliteitscijfers dat Leuven een veilige stad is met relatief weinig zware criminaliteit.

Na jarenlange afwijzing heeft de Leuvense gemeenteraad een voorstel goedgekeurd om ANPR-camera’s te plaatsen op de grote invalswegen rond de stad. Vermoedelijk tegen het einde van dit jaar zullen er negentien slimme camera’s hangen op verschillende steenwegen en op enkele drukke plaatsen in het centrum.. Van elke passant worden het kenteken, twee foto’s en het tijdstip van de passage opgeslagen. De gegevens zullen ter beschikking staan van de Leuvense politie maar ook van de federale politie en andere politiezones. Voor de plaatsing wordt bijna 1,4 miljoen euro uitgetrokken.

De gemeenteraad keurde ook goed dat de oudere camera’s in het centrum van de stad vervangen kunnen worden en dat het cameratoezicht op bepaalde locaties uitgebreid kan worden, bijvoorbeeld in enkele zijstraten van de Oude Markt. Met deze beslissingen is fase 3 van het Leuvense ANPR-plan bereikt. In fase 1 werden er al slimme camera’s geïnstalleerd aan het Martelarenplein en aan de Spaanse Kroon. Fase 2 ging over de autoluwe binnenstad. Die camera’s zijn ook al geplaatst maar het is nog wachten op de installatie van de signalisatietotems vooraleer ze in werking worden gezet.

—  Lees meer bij Het Laatste Nieuws

Bodycams

Naast het nieuwe ANPR-schild keurde de gemeenteraad ook het gebruik van bodycams goed. Die kunnen agenten dragen wanneer ze op interventie zijn, hoofdzakelijk om discussies rond bepaalde vaststellingen te vermijden.

PVDA kantte zich als enige tegen de invoering van het ANPR-schild en de bodycams. De partij ziet in de camera’s vooral een gevaar voor de privacy.