Chinese stad wil van corona-app een permanente gezondheidstracker maken

In de strijd tegen Covid-19 hebben de Chinese autoriteiten een app ingezet die via een QR-code toont of je positief of negatief hebt getest op het virus. Op basis daarvan kan onder meer worden uitgemaakt in hoeverre je al dan niet op straat mag rondlopen, winkelen of het openbaar vervoer gebruiken. De Chinese stad Hangzhou heeft nu vergevorderde plannen om die app verder uit te bouwen tot een soort gezondheidstracker voor de tien miljoen inwoners van de stad.

In the proposed app an individual’s status would be colour-coded and scored out of 100 based on medical records, physical test results, levels of activity and other lifestyle choices such as smoking. Screenshots of the proposed app showed a numeral and colour bar indicating the relative health of the user, and the tracking of factors that contribute to the score, including the number of cigarettes smoked that day, steps taken, or hours slept. For example, drinking a glass of white wine could set your score back by 1.5 points, while sleeping for seven hours could improve it by one point. According to Chinese media reports, Hangzhou authorities plan to have the app ready by the end of next month. The city’s health commission said the proposed system would be a “firewall to enhance people’s health and immunity” after the pandemic.

Hangzhou is onder meer de thuisbasis van techgigant Alibaba en was een van de eersten om de corona-app in gebruik te nemen. Die app zou naar verluidt door het overgrote deel van de bevolking worden gebruikt. Burgers konden er het nut nog van inzien én hadden bovendien geen keuze als ze zich nog enigszins vrij buitenshuis wilden begeven. Maar door het nieuwe voorstel om er een permanente gezondheidstracker van te maken, steekt de bezorgdheid over de implicaties voor de privacy weer de kop op. Door de corona-app kan de overheid reeds beschikken over uitgebreide medische data van haar burgers en door de nieuwe app zouden daar nog eens een heleboel gezondheidsdata bijkomen. Het illustreert vooral ook hoe alvast in China (maar zeker niet alleen daar) de coronacrisis de mogelijkheden van de overheid om haar burgers te controleren nog maar eens gevoelig heeft uitgebreid. En het toont nog maar eens hoe snel tijdelijke surveillance-maatregelen kunnen verglijden tot permanente controle

Meer lezen: