Signal lanceert tool om gezichten op foto’s te blurren

Er is nu nog een extra reden om gebruik te maken van Signal, de chat-app die privacy en versleuteling hoog in het vaandel draagt. Gebruikers kunnen nu gezichten (of andere identificatie zoals een nummerplaat edm) op foto’s blurren zodat ze onherkenbaar worden. Aanleiding zijn de protesten na de moord op George Floyd in de VS. Signal merkte dat de app veel gebruikt werd door betogers. Maar tegelijk probeert de politie via die foto’s en video’s te identificeren wie aanwezig is op de manifestaties. Signal lanceert de nieuwe functie daarom als een essentieel hulpmiddel om anoniem te blijven tijdens protesten. Maar uiteraard kan iedereen er in alle omstandigheden gebruik van maken om de privacy te beschermen van wie op de foto staat.

De nieuwe Signal-functie is beschikbaar voor zowel Android als iOS en alle verwerking gebeurt uiteraard lokaal op je eigen toestel. De blur-functie gebruiken is bovendien simpel. De functie heet ‘blur faces’ en zit in de opties voor fotobewerking na het maken of uploaden van een foto. Je hoeft alleen maar te tikken op het nieuwe pictogram waarna je gezichten kunt verbergen of een deel van de foto vervagen. De functie maakt weliswaar gebruik van de nieuwste systeem- en platformbibliotheken voor Android en iOS, maar Signal geeft wel aan dat gezichtsherkenningstools niet perfect zijn. Wanneer het algoritme een gezicht heeft gemist, heb je als gebruiker daarom nog de mogelijkheid om handmatig gezichten of gebieden in een foto te verduisteren.

Bron: Signal blog

Signal wordt sedert het begin van de protesten in de Verenigde Staten overigens steeds meer gebruikt en staat tijdelijk zelfs in de top 10 van meest gedownloade apps voor iOS. Het bewijst dat de combinatie van privacy, security én gebruiksgemak zijn vruchten afwerpt.