Gegevensbeschermingsautoriteit wil duidelijk wettelijk kader voor contactopsporing

De Gegevensbeschermingsautoriteit blijft erbij: de contactopsporing die moet uitzoeken met welke mensen besmette personen contact hadden, is een inbreuk op de privacy. De commissie bekijkt daarom of de wet moet worden aangepast. Doorvragen naar de locatie bij contactopsporing is geen probleem voor de Gegevensbeschermingsautoriteit.

“Het is een inbreuk op de privacy. In die zin dat er vragen worden gesteld die anders niet zouden worden gesteld. Dus ja, er moet een duidelijk en ordentelijk wettelijk kader zijn. We zijn op dit moment de wetgeving die daarvoor wordt voorgesteld aan het bekijken. Binnenkort zullen we daarover een advies geven”, zegt voorzitter David Stevens.

Enige nuance toch: “In een recent Koninklijk Besluit, van 26 juni 2020, staat dat best wel wat dingen mogen gevraagd worden van mensen die mogelijk contact hebben gehad met besmette personen: de naam bijvoorbeeld, het INSZ-nummer, contactgegevens en zo meer, maar zeker ook -en dat is van belang- over de gemaakte verplaatsingen mogen vragen worden gesteld. “

De Gegevensbeschermingsautoriteit zegt dat er geen probleem is wanneer contactopspoorders doorvragen naar de verplaatsingen van personen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. “Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen de bescherming van privacy en volksgezondheid”, zo klinkt het.

Het opsporen van contacten van besmette personen wordt door verschillende experts als cruciaal gezien bij het onder controle houden van de corona-epidemie. Maar het is niet altijd duidelijk hoever daarbij kan worden gegaan, zonder een disproportionele inbreuk op de privacy te vormen. Een van de vragen die daarbij opdook: kan een contactopspoorder doorvragen op specifieke locaties, bijvoorbeeld een feestzaal?

De Gegevensbeschermingsautoriteit ziet in dat laatste alvast geen bezwaar. “Het staat letterlijk in het koninklijk besluit over contact tracing dat er kan worden gevraagd naar de gemaakte verplaatsingen”, zegt voorzitter David Stevens. “Dan moet je ook kunnen vragen op welke plaats die persoon exact geweest is, wanneer dat was en met wie.”

Bron: VRT NWS