Videotheek /// #hiljadekamera – een verhelderende documentaire over slimme camera’s in Belgrado

De Servische ngo SHARE heeft onlangs een korte documentaire uitgebracht over het controversiële gebruik van het massasurveillancesysteem in de Servische stad Belgrado. Verschillende digitale experts en activisten namen deel aan de documentaire, waaronder de nationale gegevensbeschermingsautoriteit in Servië en EDRi-medewerkster Ella Jakubowska. In de video worden alle belangrijke vragen over het gebruik van slimme bewakingstechnologie in de openbare ruimte uitgelegd, evenals de argumenten van het initiatief #hiljadekamera [“Duizenden camera’s”], dat de naleving van de grondwet en de wetten eist.

Aanleiding voor de video is het project “Safe City” dat de Servische regering samen met Huawei op poten heeft gezet voor de stad Belgrado. Dit project omvat de installatie van duizenden slimme bewakingscamera’s met object- en gezichtsherkenning. De aankoop omvat ook kunstmatige intelligentie die wordt gebruikt voor de analyse van de beelden die met deze camera’s worden vastgelegd.

Het burgerinitiatief, #hiljadekamera volgt de ontwikkeling van het massabewakingssysteem in Belgrado en heeft tot nu toe gegevens over 689 gezichtsherkenningscamera’s in de hele stad verzameld en geverifieerd. #hiljadekamera bestaat uit bezorgde burgers, deskundigen en digitale rechtenorganisaties. Ze verwijzen naar de erosie van de privacy als gevolg van dit project. Op hun website staat onder meer een kaart met de locaties van de camera’s, die via crowdsourcing wordt aangevuld. Dat leverde al dubbel zoveel camera’s op, vergeleken met de officiële lijst van de politie.

#hiljadekamera