Databank publiceert privégegevens politici online

Een databank met de privé-gegevens van zo’n 20.000 Belgische politici kan door iedereen online ingekeken worden. Het gaat onder meer om adresgegevens, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie. De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft aangekondigd dat ze stappen zal ondernemen tegen de initiatiefnemers. “We gaan morgenochtend die mensen contacteren en uitleg vragen. Als die uitleg niet overtuigend is gaan we naar een volgende fase. Dan doen we wellicht een inspectie en wordt er objectief vastgesteld wat er aan de hand is”, aldus de GBA. Als de initiatiefnemers geen afdoende uitleg voor de databank kunnen geven, riskeren ze hoge boetes.

De online databank PoliticiansOnline is een initiatief van burgercollectief WijBurgers. Het is naar eigen zeggen de “grootste publiek toegankelijke databank over politici”. De oprichters zeggen dat de databank is gemaakt als instrument dat burgers kunnen raadplegen als er verkiezingen zijn. Via de database kan je – naast een profielfoto, cv, verkiezingsuitslagen, politieke prioriteiten, initiatieven en citaten – ook meer persoonlijke informatie opvragen. Onder meer het woon- en werkadres, telefoonnummer, mobiele nummer, faxnummer, sociale media en e-mailadres zijn beschikbaar. Alle data zijn gratis in te kijken, maar om de gegevens te downloaden moet je betalen.