Ransomware-aanval op Duits ziekenhuis leidde mogelijk tot dood patiënte

Een ransomware-aanval die de systemen van een ziekenhuis in Düsseldorf trof, heeft mogelijk geleid tot het overlijden van een patiënte, nadat de vrouw in kritieke toestand naar een ander ziekenhuis gebracht moest worden. Eerder had het Universitair Ziekenhuis Düsseldorf bekend gemaakt dat het getroffen was door een cyberaanval die kon plaatsvinden via een kwetsbaarheid in wereldwijd gebruikte commerciële software. De ransomware versleutelde dertig servers in de kliniek en de daders verzochten contact met hen op te nemen, zonder nog een bedrag voor losgeld te eisen. Dat bericht bleek gericht te zijn aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Nadat de politie contact opnam met de afpersers en hen duidelijk maakte dat niet de universiteit maar een ziekenhuis getroffen was, zouden de daders de sleutel overhandigd hebben waarmee de systemen weer vrijgegeven konden worden. Ondertussen was een ambulance die een patiënte in kritieke toestand vervoerde, moeten uitwijken naar een verder gelegen ziekenhuis. Haar behandeling vond daardoor een uur later plaats. De Duitse politie voert nu een onderzoek of er sprake is van dood door nalatigheid, omdat de vrouw stierf nadat ze was overgebracht.

– lees verder bij Tweakers