Hoe meer persoonlijke gegevens u aan Delhaize geeft, hoe meer korting u krijgt

Supermarktketen Delhaize lanceert een nieuwe klantenkaart en -app. Hoe meer data klanten afstaan, hoe meer korting ze krijgen.

Delhaize voert momenteel een campagne om zich een kwalitatiever en vooral gezonder imago aan te meten. Daarmee wil ze het verschil maken met andere ketens, met wie de jongste jaren een steeds heftigere strijd begon om lage prijzen. De spil van de campagne is een nieuwe klantenkaart en vooral klantenapp, onder de naam SuperPlus. Klanten kunnen punten sparen en inruilen voor een aankoopbon op het hele assortiment of individuele producten kopen met hun punten.

In ruil voor persoonlijke gegevens

Delhaize gaat nog verder met de digitale kortingen, maar die krijgen klanten alleen als ze bereid zijn meer persoonlijke gegevens te delen met de supermarkt. Wie weinig data deelt, krijgt enkel de basiskortingen van de klantenkaart. Klanten die meer korting willen, verklaren zich ermee akkoord dat Delhaize hen meer reclamemails stuurt. Bovendien kan Delhaize aan de slag met hun aankoopgegevens. Die kan de keten geanonimiseerd delen met bedrijven die net als Delhaize behoren tot de winkelgroep Ahold Delhaize, die ook de webwinkel Bol.com en de Albert Heijn-winkels omvat. Ook met externe partners kan Delhaize geanonimiseerde aankoopdata van klanten delen. Om welke bedrijven het gaat en wat precies de bedoeling is, is niet duidelijk. Maar het is bekend dat supermarkten aankoopdata geven aan leveranciers, die de ketens in ruil korting geven op de inkoopprijzen. Wie meer data deelt, kan dus rekenen op extra kortingen. Ten eerste geeft Delhaize die klanten meer korting op producten met een goede nutriscore. Daarbovenop krijgen de klanten ook extra korting op producten die ze vaak kopen. En ze krijgen kortingen op producten van partners van Delhaize, waaronder Bol.com.

Bron: De Tijd