Australische inlichtingendiensten betrapt op het verzamelen van data van Covid-19 app

De Australische inlichtingendiensten hebben maandenlang “per ongeluk” data verzameld die afkomstig zijn van COVIDSafe, de app die bedoeld is om contact tracing te vergemakkelijken. Dat blijkt uit een rapport van de overheidsdienst die de inlichtingendiensten controleert. De data zouden verzameld zijn samen met andere data die de inlichtingendiensten wettelijk gezien wel mochten inzamelen. Er zou ook geen bewijs gevonden zijn dat de data van COVIDSafe door een of andere inlichtingendienst ontcijferd of ingekeken zouden zijn.

Het woordgebruik “incidental collection”is volgens TechCrunch een gangbare term bij inlichtingendiensten voor data waar niet bewust op gejaagd wordt, maar die mee verzameld worden als onderdeel van een bredere datacollectie. Ze worden met andere woorden niet “per ongeluk” verzameld, maar zijn het logische gevolg van acties van de inlichtingendiensten zoals het aftappen van glasvezelkabels – daar passeren immers enorme hoeveelheden data. ”

In het rapport staat nergens vermeld wanneer de “incidental collection” werd stopgezet en of dat uberhaput al het geval is. Er staat enkel dat inlichtingendiensten “actieve stappen ondernamen om aan de wet te voldoen” en dat de data verwijderd zouden worden “van zodra dat mogelijk was”.

De COVIDSafe app maakt gebruik van Bluetooth en houdt geen locaties bij. Een gebruiker moet wel een aantal persoonlijke gegevens invoeren – zoals naam, leeftijd, postcode en een telefoonnummer – om de contact tracing mogelijk te maken.

Bron: TechCrunch