Duizenden Fransen de straat tegen verbod op filmen van agenten

In verschillende Franse steden zijn ruim 130.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een omstreden nieuwe veiligheidswet die onder meer de verspreiding van beelden van het gezicht van een politieagent strafbaar maakt. De manifestanten protesteerden ook tegen het toenemende politiegeweld. Alleen al in Parijs trokken 46.000 mensen de straat op, maar ook in Straatsburg, Lyon, Lille, Marseille, Rennes en Bordeaux waren er duizenden mensen op de been.

De demonstranten verzetten zich tegen een wetsvoorstel, waarin onder meer staat dat er geen beelden van politiemensen in functie gepubliceerd mogen worden als de agenten erop te herkennen zijn. Voorstanders van de wet zeggen dat politieagenten en hun families bescherming nodig hebben tegen pesterijen. Maar velen zien de wet als een ernstige inperking van de persvrijheid. Onder de manifestanten bevonden zich dan ook veel journalisten en uitgebreide delegaties van belangenverenigingen van de pers. Ook burgerrechten- en migrantengroepen en activisten trokken mee de straat op.

Deze week werd de wet met een ruime meerderheid door de Franse Tweede Kamer aangenomen. De Senaat moet er nog wel over stemmen.

Politiegeweld en racisme

De boosheid van de demonstranten werd nog versterkt door beelden die deze week opdoken van de mishandeling van een zwarte man door politieagenten. Het slachtoffer vertelde aan Franse media dat de mishandeling plaatsvond nadat hij zonder mondmasker op straat had rondgelopen, wat volgens de Franse coronaregels verboden is. Toen hij een politieauto zag, ging hij zijn studio binnen. De politie is hem toen gevolgd en begon hem fysiek aan te vallen en racistisch te bejegenen. Het incident heeft de bezorgdheid over systematisch racisme bij de politie vergroot én de vrees dat dit soort politiegeweld niet meer zo snel aan het licht zal komen. Door de nieuwe veiligheidswet vergroot de kans dat daders van dit soort politiegeweld makkelijker aan vervolging kunnen ontsnappen.

Meer info over de Franse “globale veiligheidswet” en het verzet daartegen vind je via #StopLoiSecuriteGlobale