China wil gegevens online leningen van alle inwoners

Volgens verschillende bronnen wil de Chinese overheid alle gegevens in handen krijgen over de leningen die Chinezen online aangaan. Big-techbedrijven als Ant Group (de fintechdochter van Alibaba), Tencent en JD.com gedragen zich steeds meer als banken en bieden ook leningen en andere bankdiensten aan. Daardoor gebeurt het aangaan van leningen ook steeds meer en voor de meest uiteenlopende aankopen via een app en niet via een bank. De Chinese overheid wil nu meer controle over die bedrijven krijgen en over wat zich via de apps afspeelt. Officieel om fraude aan te pakken en om te verhinderen dat er zeepbellen ontstaan en dat mensen zich te diep in schulden steken. Tegelijk beschikken de Chinese techbedrijven uiteraard over een grote berg gegevens van Chinese burgers. Zo zuigt bijvoorbeeld Ant via de app Alipay de gegevens van bijna een miljard Chinezen op. Het gaat daarbij vaak over jongeren die online kopen, maar geen kredietkaart hebben. Tot nu toe waren de bedrijven weigerachtig om dergelijke gegevens te delen met de autoriteiten. Daarom willen de Chinese toezichthouders alle data naar een centrale databank overhevelen.