Duizenden Fransen op straat tegen controversiële veiligheidswet

In meer dan 55 Franse steden hebben zo’n 33.000 betogers gedemonstreerd tegen een voorstel voor een aanscherping van de Franse veiligheidswet. In Parijs ­alleen al waren er vijfduizend betogers op de been. Ze protesteerden tegen een nieuwe wet die volgens de regering Macron de politie beter moet beschermen. Het wetsvoorstel voorziet onder meer in een uitbreiding van de mogelijkheden van ­camerabewaking tijdens demonstraties. De regering wil dat de politie daarvoor onder meer drones kan ­inzetten. En dat is niet naar de zin van de betogers.

Na eerdere protesten besloot de regering al om af te zien van een wets­wijziging die tot gevolg zou hebben dat politieagenten in veel gevallen niet meer gefilmd mochten worden.

Meer info over de Franse “globale veiligheidswet” en het verzet daartegen vind je via #StopLoiSecuriteGlobale