Bezorgdheid om Chinese scanners op Belgische luchthavens

De Belgische douane gebruikt scanners van een Chinese firma, die in andere landen om veiligheidsredenen worden gebannen. De douane zelf ziet daar geen graten in, maar de kritiek zwelt aan. Dat meldt De Standaard.

linkIn Belgische havens, in sommige treinstations en op de luchthavens worden vaste en mobiele scanners van de Chinese firma Nuctech gebruikt. Maar rond die firma duiken almaar meer vragen op. Zo gaat Litouwen toestellen van Nuctech verbieden om veiligheidsredenen. De EU-lidstaat heeft naar eigen zeggen aan­nemelijk bewijs dat de apparatuur van Nuctech via paspoort­nummers en vingerafdrukken gegevens kan verzamelen over het verkeer van goederen en mensen. Om gelijkaardige redenen werd de Chinese firma vorig jaar gebannen uit de VS. Canada besloot dat Nuctech geen scanners voor zijn ambassades mocht leveren. In ­Nederland begint het te rommelen, en ook enkele Europarle­ments­leden roeren zich.

In België ziet de douane geen problemen in Nuctech. De Staatsveiligheid geeft “geen commentaar op individuele dossiers”, maar verwijst naar haar activiteitenverslag. “Ons land moet waken over zijn strategische onafhankelijkheid ten opzichte van buitenlandse actoren zoals China”, klinkt het daar. De Staatsveiligheid waarschuwt dat China actief organisaties en staatsbedrijven gebruikt “als cover-organisaties voor hun inlichtingenactiviteiten”. Op het kabinet van voogdijminister van de douane Vincent Van Peteghem klinkt het dat er “geen enkele indicatie is waaruit zou blijken dat deze scanners zonder onze tussenkomst informatie zouden kunnen doorsturen”, laat een woordvoerster weten.