In Dubai stap je zonder paspoortcontrole maar met een irisscan op het vliegtuig

linkHet internationale vliegveld van Dubai is begonnen met een test waarbij inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten de keuze krijgen om de rij voor de paspoortcontrole in te ruilen voor een snelle gezichts- en irisscan. Er zijn al langer vliegvelden waar dit vereist is, maar daar hoort altijd nog een paspoort of ticketcontrole bij. Het plan in Dubai is om alleen nog maar een scan uit te voeren. Emirati’s moeten de eerste keer dat ze gebruikmaken van de technologie hun iris laten scannen bij de incheckbalie, zodat deze geregistreerd staat. De autoriteiten van Dubai zeggen de irisscan te willen koppelen aan de gezichtsherkenningsdatabase van de staat. Op die manier beschikt het vliegveld gelijk over alle informatie die er over de reiziger bekend is, en is verdere identificatie niet meer nodig.

Critici uiten hun zorgen over de uitrol van deze nieuwe techniek en het opslaan van persoonlijke informatie, waarmee de grootschalige controle op burgers toeneemt. Emirates, de nationale vliegmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, zegt in een vage privacyverklaring dat de verzamelde irisscans – die gelinkt zijn aan de rest van iemands persoonlijke gegevens – ‘zo lang als redelijkerwijs noodzakelijk bewaard zullen worden voor de doeleinden waarvoor ze verzameld zijn’. Hoe alle data veilig worden bewaard, is onbekend. De emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rasjid al-Maktoem wil zelfs nog een stap verdergaan om bureaucratische handelingen te vervangen. Zo kondigde hij aan een gezichtsscan in te voeren bij overheidsinstanties, ter vervanging van het inleveren van persoonlijke documenten.

35.000 bewakingscamera’s

In Dubai is het al onmogelijk om je op straat te begeven zonder door het uitgebreide netwerk van beveiligingscamera’s te worden opgepikt. Dubai heeft naar schatting 35.000 bewakingscamera’s, een van de hoogste aantallen ter wereld per hoofd van de bevolking. De autoriteiten bejubelen het netwerk vaak als een hulpmiddel bij het bewaken van de openbare veiligheid. Maar sommigen vragen zich af ten koste waarvan deze veiligheid gewaarborgd wordt. Een bewakingscamera op elke straathoek maakt het immers ook erg makkelijk voor de autoritaire staat om alle burgers goed in de gaten te houden. “Je kan niet spreken van het bewaken van openbare vrijheden als er geen openbare vrijheden zijn”, zo zegt Jodi Vittori, die onderzoek doet naar de Verenigde Arabische Emiraten voor denktank Carnegie Endowment for International Peace.

Bron: De Morgen