Stad Gent verwijdert aantal bewakingscamera’s terug

Als het goed is en als een stad doet wat het beloofd heeft, dan mag dat ook gezegd worden. Begin dit jaar had het gemeentebestuur van Gent  beslist dat er deze zomer in het stadscentrum dertig bewakingscamera’s zouden bijkomen. Tijdelijk, zo liet burgemeester Mathias De Clercq toen weten. Het deed bij heel wat critici de wenkbrauwen fronsen. In het verleden hebben we immers al ten overvloede kunnen zien hoe snel tijdelijke surveillance kan ontaarden in permanente controle (en van daaruit verder afglijdt naar steeds meer toepassingen waarvoor de maatregelen oorspronkelijk niet bedoeld waren).

Maar nu heeft stad Gent dus beslist om de meeste van die camera’s vroeger dan gepland weg te halen. Er was toestemming om ze tot 1 oktober te gebruiken. Maar 22 van de 30 camera’s worden al tegen 1 augustus weggehaald. De resterende acht locaties waar de camera’s blijven hangen, zijn Poeljemarkt–Botermarkt, Korenmarkt–Klein Turkije, Grasbrug–Korenlei, Belfortstraat–Vlasmarkt, Sint Baafsplein, Gras- en Korenlei, de Kouter en de Geldmunt. Normaal gezien verdwijnen ook die camera’s tegen 1 september.

Als dat gebeurd zal zijn, dan hangt er in de binnenstad van Gent opnieuw geen enkele politiecamera meer. Enkel in de prostitutiewijk en de uitgaansbuurt rond de Overpoort hangen permanent politiecamera’s.

Bron: De Standaard