Stevinpremie voor prof. Bart Jacobs en IRMA

In Nederland werden dit jaar opnieuw zes topwetenschappers geëerd met een Spinoza- of Stevinpremie, de hoogste onderscheidingen die onderzoeksfinancier NWO toekent. De laureaten krijgen 2,5 miljoen euro voor hun onderzoek. Een van de twee Stevinpremies voor baanbrekende kennisbenutting en maatschappelijke toepassing werd toegekend aan de Nijmeegse professor Bart Jacobs.

Bart Jacobs is hoogleraar veiligheid, privacy en identiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Jacobs studeerde in Nijmegen, promoveerde er, en werd er in 2002 hoogleraar, na een tussenperiode van tien jaar met aanstellingen in Cambridge en Amsterdam (Centrum voor Wiskunde en Informatica). Jacobs houdt zich al heel lang bezig met kwesties waarover de debatten nu hoog oplopen: digitale veiligheid, privacy, online identificatie. Hij is oprichter en voorzitter van de Privacy by Design Stichting die IRMA ontwikkelde, een app waarmee je je online kunt identificeren, en bijvoorbeeld betalen, zonder je privacy prijs te geven. Dat ontwerp is door de Europese Commissie omarmd als basis voor wat een Europese elektronische identiteitskaart moet worden. Jacobs wordt veel geraadpleegd door media, maar ook door overheden en veiligheidsdiensten, over online veiligheid en privacy.