“In plaats van meer camera’s te plaatsen”

Omdat het ook écht wel anders kan …

“Mijn gemeente, Borgerhout, wordt ook vaak gediaboliseerd in de media. Toen wij (de PVDA) in 2012 in het bestuur stapten, was er een probleem met hangjongeren op onze pleintjes. In plaats van nog meer camera’s te plaatsen en combi’s te sturen, zijn onze jeugdwerkers met die gasten aan de slag gegaan. We hebben jongeren opgeleid tot ‘plein­patrons’ en animatoren. De resultaten zijn heel positief. Iedereen zegt dat er nu een leukere vibe hangt in Borgerhout. Onze schepenen lopen rond in de wijken en zijn aanspreekbaar op straat. Zo creëer je opnieuw vertrouwen. In Brussel is dat compleet weg. Grote delen van de bevolking zijn er losgekoppeld van het beleid.”

De quote du jour is deze keer afkomstig van Borgerhout en komt uit een interview met Jos D’Haese, fractieleider voor de PVDA in het Vlaams Parlement en lid van de districtsraad in Borgerhout. Met onze excuses aan alle TINA’s van deze wereld die denken dat er geen alternatieven zijn voor de surveillancecultuur die steeds harder toeslaat. Meer camera’s? Meer politie? Sorry, maar de quote én de realiteit tonen dat het ook anders kan als het over veiligheid gaat, met positieve resultaten die met alleen maar een harde hand nooit zouden gehaald zijn. Maar je moet als overheid die keuze wel durven maken.