Videotheek /// Effacer l’historique (2020)

Drie vrienden hebben een appeltje te schillen met Big Tech. Marie, gescheiden en moeder van een zoon die ze nauwelijks ziet, wordt gechanteerd door een man die een dronken onenightstand met haar heeft gefilmd op zijn telefoon. Bertrand, buurtgenoot en een vriend van Marie, heeft een dochter die via Facebook wordt gepest. Hij wordt tegelijkertijd verliefd op een telemarketeer die hem elke dag belt. Christine, weer een andere buurtgenoot, werkt sinds kort voor een Uber-achtig bedrijf, maar dit wil niet vlotten omdat ze steeds maar éénsterrenrecensies van haar klanten krijgt.

Regisseurs Benoît Delépine en Gustave Kervern kaarten met hun film onderwerpen aan die actueel en hemeltergend zijn. Ze tonen vooral hoe machteloos je staat wanneer je als individu moet opboksen tegen Big Tech. De droogkomische en licht absurdistische stijl zorgt voor een reeks geestige en tegelijkertijd trieste momenten. Tegelijkertijd dreigen de humor en het absurdisme de problemen van de personages regelmatig weg te relativeren. Interessant is wel de manier waarop de filmmakers een link leggen tussen de Gilets Jaunes, de protestbeweging die Frankrijk een tijd lang in rep en roer heeft gezet, en de manier waarop de protagonisten verhaal proberen te halen in hun strijd tegen de internetgiganten van GAFAM. Je zou kunnen concluderen dat beide gevallen laten zien hoe afhankelijk (en tegelijk medeplichtig) we zijn van multinationals die een schijnbaar onbeperkte macht hebben over ons leven.

Effacer l’historique (aka Delete History)
Frankrijk / België, 2021, 106 min.
Regie: Benoît Delépine en Gustave Kervern
wikipedia.fr / imdb