IT-tsaar Frank Robben verliest zitje, maar niet zijn macht

linkVolgens De Tijd wordt Frank Robben, de man die bekend staat als de machtige IT-tsaar van de federale overheid, na de vele kritieken en na maanden getalm uit de Gegevensbeschermingsautoriteit gewipt. Hij heeft een vinger in de pap bij zowat alle overheidssystemen die met persoonlijke data omgaan, maar hij zetelt ook als expert bij de GBA, die waakt over de bescherming van onze persoons­gegevens. Daardoor kon hij tegelijk stroper en boswachter spelen.

Volgens Robben zelf is de heisa rond zijn persoon vooral te herleiden tot een verschil in visie over privacy tussen ‘puristen’ en ‘pragmatici’. Maar volgens zijn critici is Robben machtig, te machtig. De situatie vandaag is de culminatie van de wrevel die zich al jaren opstapelt. “Robben heeft zich door de jaren heen onvervangbaar gemaakt”, zegt een parlementslid die het dossier volgt. “Het is op een punt gekomen dat ministers en de overheid niet meer zonder hem kunnen. Als architect ontwierp hij het systeem en zette hij zichzelf nadien aan de knoppen.” Vaak met succes, daar is iedereen het over eens. Internationaal sleepten projecten tal van prijzen binnen.

Niet alleen is Robben incontournable bij grote IT-projecten, ook zijn politieke tentakels reiken ver. ‘Hij hangt graag zijn karretje aan verschillende partijen’, zegt een parlementslid. ‘Hij is slim en sluw en probeert bij iedereen goed te staan om zijn zin te krijgen. Dat lukt nog ook.’ Het beeld wordt overal bevestigd. Krijgt hij zijn zin niet bij de ene minister, dan belt hij naar de andere. Zijn rollen bij verschillende depar­tementen maken het bijna kinderspel om die tegen elkaar uit te spelen.

Ook staatssecretaris Matthieu Michel is kritisch. “Het is niet normaal dat het systeem op de schouders van één persoon rust.” Michel wil onder meer om die reden de privacywet aanpassen. “Die bevat te veel ruimte voor interpretatie, die Robben soms naar zijn hand zette. Het is niet aan één ambtenaar te beslissen wat de finaliteit van onze data moet zijn. Mogen de persoonsgegevens enkel ingezet worden voor de terugbetaling of ook voor de volksgezondheid? Robben ziet dat erg ruim.”

Een insider die het dossier al jaren volgt, geeft Michel deels gelijk. “Je moet die machtspositie van Robben doorprikken. Maar ik geloof er niets van dat dat zal lukken. Tal van ministers en overheidsdiensten zijn afhankelijk van zijn expertise en systemen en van Smals. Ze zijn met de handen en voeten gebonden. Als je dat echt wilt oplossen, mag de architect niet de uitvoerder zijn.”

Bron: De Tijd