Bestrijdt de vingerafdruk op de eID identiteitsfraude? Neen, maar we blijven vrolijk vingerafdrukken verzamelen

Pijnlijk. Ruim een jaar na het in voege treden van de verplichte vingerafdruk op de eID, konden noch Binnenlandse Zaken noch de federale politie antwoord geven op de vraag van Data News hoeveel criminaliteit, en dan specifiek identiteitsfraude, dat intussen al verholpen heeft. Nochtans was dit het mom waaronder de maatregel werd doorgedrukt door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en diens opvolger Pieter De Crem (CD&V). Dat het bestrijden van identiteitsfraude een nepreden was, die nergens op gebaseerd was, was toen een van de (terechte) kritieken. Die kritiek blijkt nu meer dan steek te houden. Want officieel heet het dat er geen cijfers worden bijgehouden specifiek voor de digitale vingerafdruk. Maar het is een pak waarschijnlijker dat het verband er gewoon niet is. Vingerafdrukken helpen niet of nauwelijks tegen identiteitsfraude. Meer dan 90% van alle identiteitsfraude speelt zich immers online af of heeft te maken met financiële transacties waar de vingerafdruk helemaal niks kan betekenen. Maar laat dat onze beleidsmakers er zeker niet van weerhouden om massaal onze vingerafdrukken te verzamelen. Triest.