Vrees voor massasurveillance door EU-voorstel voor aanpak kindermisbruik

linkEen coalitie van meer dan 30 (ondertussen 43) burgerrechtenorganisaties maakt zich zorgen over een nieuw voorstel van de Europese Commissie voor de aanpak van kindermisbruik. Ze vrezen een gevaarlijk precedent voor grootschalige surveillance van privécommunicatie. De coalitie heeft de Europese Commissie gezamenlijk een open brief gestuurd waarin ze hun zorgen uiten.

Het voorstel van de Europese Commissie richt zich op twee zaken. Ten eerste worden alle providers die chat- of berichtendiensten bieden, verplicht om misbruikmateriaal te detecteren, rapporteren en verwijderen. Wat volgens de coalitie inhoudt dat die aanbieders van chatdiensten en webmail worden gedwongen om elk privébericht te controleren. Ten tweede zou er een Europees centrum moeten worden opgericht om deze activiteiten te coördineren en bepaalde preventiemaatregelen te vergroten.

De burgerrechtenbewegingen vragen de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat het voorstel geen bepalingen bevat die tot massasurveillance leiden of dit kunnen verplichten. Verder moeten alleen gerichte interventies worden toegestaan, verankerd in de wet en met gerechtelijk toezicht. Daarnaast moeten genomen maatregelen zijn begrensd en een zo’n klein mogelijke impact als mogelijk op de privacy hebben.