Camera’s zijn geen oplossing tegen sluikstorten

Stad Gent maakt sedert een jaar gebruik van “Argus”, de grote, opzichtige sluikstortcamera’s die sluikstorters moeten afschrikken en waar nodig ook helpen identificeren. Vooral dat laatste blijkt een probleem.

linkUit cijfers van de politie blijkt dat de camera’s van Argus in 2021 201 keer een sluikstorter konden filmen. Slechts in 31 procent van de gevallen kon de politie de persoon ook identificeren. Van de 201 personen die Argus kon filmen, werden er 62 herkend en beboet. De kleinere, anonieme sluikstortcamera’s die de politie achter een raam installeert, of in een auto, leveren wel beter bruikbare beelden op. Daarmee werden vorig jaar 286 sluikstorters gefilmd. Agenten konden 146 onder hen (51 procent) identificeren.

Een weinig verrassende vaststelling is wel dat veel sluikstorters hun actieterrein gewoon verplaatsen als ze de grote camera’s zien staan. De politie bekijkt daarom hoe ze die camera’s beter kan combineren met de anonieme camera’s, en of ze die niet sneller moet verplaatsen.

Of er ook effectief minder sluikstorten zijn in Gent, wordt in het artikel niet vermeld. (bron: nieuwsblad.be)